Fűtsünk okosan!

Még javában tart a fűtési szezon, ami az ország számos településén egyet jelent a gyakran és akár tartósan rossz levegőminőséggel, nemegyszer fojtogató szmoggal, orrfacsaró bűzzel. Ezek nem csupán kellemetlen jelenségek. A légszennyező anyagok jelentős mértékben károsíthatják a hatókörben élő valamennyi ember egészségét.

A légszennyezés elsődleges forrása télen a kisebb településeken, de akár a közepes méretű városokban is jellemzően a szilárd tüzelőanyagokkal való háztartási fűtés!!!

A fő szennyező anyag az úgynevezett PM10 szálló por részecske. Megemelkedett légköri koncentrációja hozzájárul a légúti-, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, illetve ezek súlyosbodásához. A szilárd tüzelési módok mindegyike jár valamennyi PM10 kibocsátással, azonban ezt drasztikus mértékben növeli a korszerűtlen, illetve rossz állapotú tüzelőberendezés és a nem megfelelő tüzelőanyag (pl. gyenge minőségű barnaszén, lignit, nedves tűzifa) használata, a helytelen begyújtási technika, és ha a tűzre olyan anyagok is kerülnek (pl. műanyag hulladék, gumi, festékes fa, ragasztott bútorlap), amik oda egyáltalán nem valók. Az utóbbi esetben ráadásul a PM10-nél is súlyosabb egészségkárosítók, akár rákkeltő anyagok is nagy mennyiségben jutnak a környezetünkbe. Sajnos a fenti rossz gyakorlatok lépten-nyomon tapasztalhatók a szennyezettebb levegőjű településeken. A témával foglalkozó szervezetek felmérései szerint ezek oka elsősorban a tudatlanság és csak második helyen szerepel a nehéz anyagi helyzet.

Ajánlom a „Fűts okosan” honlapot, rengeteg hasznos információval a helyes és a kerülendő gyakorlatokról.

Az alábbi beszélgetések Baló György műsorában hangoztak el a tavalyi évben, mindkettő nagyon informatív és hasznos:

magyar-legszennyezes-halalos-kor

legszennyezes-a-nema-gyilkos

Szinte biztos, hogy helyi szinten is többet tehetnénk a rossz levegőminőség ellen, mint általában szoktunk. Vizsgáljuk felül saját szokásainkat, de ne álljunk meg itt, játsszunk el a gondolattal, hogy aktív alakítói vagyunk a közügyeinknek, például a következő módon. A szükséges információknak el kellene jutnia minden háztartásba. Az önkormányzat ideális esetben hatékonyan tud segíteni a tudatformálásban és a helytelen fűtési gyakorlat esetleges szociális okainak kezelésében is. Jelezzük a problémát, kérjünk segítséget! Ha elsőre falakba ütközünk, próbáljunk meg lehetőleg többen összefogva nyomást gyakorolni! Keressünk a téma iránt fogékony helyi civil szervezeteket is, akik hajlandóak felkarolni az ügyet, segítenek koordinálni a cselekvést! Ha egyáltalán nem számíthatunk külső segítségre, próbáljunk meg magunk szerveződni, akciócsoportot létrehozni! Gyűjtsünk információt, vitassuk meg egymással, találjuk ki a tudatformálás, segítő cselekvés leghatékonyabb helyi módjait! Törekedjünk olyan kommunikációra és olyan egyéb eszközök használatára, amik a cél elérését szolgálják, építik a kapcsolatokat és nem mérgezik! A sor még biztosan folytatható lenne. Ez egy szentimentális utópiának tűnhet, de ettől még működhet. Szerintetek?

Írta: Maros Rudolf, Környezetmérnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.