Lekenyerezhetünk?

Ki gondolná, hogy a kenyér történelme egyidős az emberiség létezésével? Kezdetben a búzát, kölest, árpát nyersen vagy pörkölve fogyasztották, később őrölték a gabonaszemeket és kásának főzték meg. Feltételezések szerint a kenyérsütés véletlenül alakulhatott ki, amikor a megőrölt gabona és a víz sűrű keveréke ráesett egy tűzben izzó kőre és lepénnyé sült, ezt az égiek csodatételének tekintették. Vagy a másik csoda, amikor az agyagedényben tárolt gabonamassza megduzzadt, buborékos lett és ezáltal könnyebb és finomabb lepénykenyér sült belőle.

A magyar kultúrában és hitben a mai napig jelen van a kenyér tisztelete, ugyanis Jézus testét szimbolizálja. A kenyér szegése évszázadokig a családfő feladata volt, aki szegés előtt késével egy keresztet rajzolt a cipóra, ezzel megáldva azt. Kitörölhetetlenül életünk része a kenyér, nyelvünkben számtalan összefüggésben használjuk, gondoljunk csak a kenyértörésre, kenyéradó gazdára, kenyérkeresőre, megette a kenyere javát, kegyelemkenyér kifejezésekre. Már a honfoglaló magyarok is ismerték a kenyeret, az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra már gabonát termesztettek. Hazánkban a falusi lakosság és a városi családok egy része a 20. századig még maga készítette ezt az alapélelmiszert.

A kenyér sikertörténete napjainkban is töretlen, de mitől ilyen népszerű?

A jó kenyér tápláló, laktató, ízletes, nélkülözhetetlen és megunhatatlan élelmiszer, valamint táplálkozás-élettanilag is igen kedvező.

És Te, igen Te, ettél e már kenyeret? Neeem, nem olyat, hanem igazit! Ami kemencében sült, lyukacsos belű, ropog a héja és egy hét után sem romlik meg? Ha még nem, azért, ha már igen akkor azért látogass el a Fesztiválra, ahol pénteken, a Közösségi konyhában Deák Albert megmutatja neked a kenyérkészítés minden csínját-bínját. Ha igazán vakmerő vagy, péntek hajnalban már együtt készítheted velünk az előtésztát, majd együtt őröljük a gabonát, szitáljuk a lisztet, főzzük a krumplit, dagasztjuk, formázzuk a kenyérnekvalót és a kenyérsütés után másnap természetesen meg is kóstoljuk. És a kenyértésztából készült összes finomságot is: lángost, pitát, kenyérlepényt és ropit is.

Várunk szeretettel és friss kenyérrel!

A cikket Bagi Mónika sütötte ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.