Moss természetesen!

A makulátlan tiszta, foltmentes ruha mindannyiunk alapvető elvárása. Ha a boltok polcait kicsit alaposabban szemügyre veszed, alig fogsz találni olyan szert, amit nyugodt szívvel használhatnál saját magad, családod vagy a természet károsítása nélkül.

Hogy juthattunk ide? Hiszen nagyszüleink idejében nem voltak ártalmas mosószerek mégis tiszta ruhákban jártak?

Mit tartalmaznak és miért veszélyesek a kereskedelemben kapható mosószerek? Mivel lehet őket helyettesíteni? A héten ezekre keressük a választ.

Bolti mosószerek, öblítők veszélyei az emberre

A mosószer apró részecskéi a többszöri öblítés ellenére sem távoznak az anyag szálai közül, megtapadnak ott, így mindig van a ruhákon valamennyi vegyszermaradék. Jóformán a nap 24 órájában egy vegyszerburokban élünk.

Ezek szem és bőrirritációt, kiütéseket, ekcémás tüneteket és vizekbe kerülve komoly károkat okoznak. Némelyik összetevő központi idegrendszeri zavarokat okoz, továbbá ingerli a légzőszervet, fejfájást, hányingert, szédülést is kiválthatnak.

Mit tartalmaznak a bolti mosószerek?

A mosószerek foszfátokat tartalmaznak, melyek nagy mértékben hozzájárulnak a felszíni vizek eutrofizációjához (lassú eltűnéséhez), továbbá a detergensek habzási képességük révén a felszíni vizeket habréteggel vonják be ezáltal nehezítve az oxigénfelvételt.  További káros hatásuk, hogy összetételüknél fogva oldatba viszik, illetve oldatban tartják az olajokat, növényvédő szereket, amelyek egyébként kicsapódnának és kiülepednének. Így az oldatban maradt, esetlegesen rákkeltő vegyületek a víztisztítók szűrőin átjuthatnak és veszélyt jelenthetnek az emberre is. Nagyobb koncentrációban íz rontók, sőt toxikusak is lehetnek a vízi életközösségekre. Továbbá tartalmaznak klór tartalmú vegyületeket, a por formájúak esetenként nikkelt és kobaltot. A foltok eltávolításáért enzimeket, a fehérséget és a tisztaságot szerves peroxid vegyületeket, felületaktív hatóanyagokat, leoldószereket, színvédőket használnak azért, hogy tiszta és illatos ruhákat hordhassunk.

Mit használj helyette, ami természetes és etikus a környezetre nézve?

Ha igazán figyelsz a környezetre és arra, hogy az ökológia lábnyomod minél kisebb legyen, akkor a mosódió nem a legjobb választás. Bár 100%-ban természetes, növényi alapú mosószer, de nagy távolságról (India, Nepál) szállítják Magyarországra, így a szállításból adódó széndioxid kibocsátással nagy terhet ró a természetre.

A legtökéletesebb megoldás, ha természetes mosószappant, mosószódát, esetleg hamulúgot használsz, a fehér ruhákhoz szódabikarbónát vagy aktív oxigénes fehérítőt (nátrium-perkarbonát). Ha makacs foltok is előfordulnak a háztartásban, akkor azt mosószappanos bedörzsöléssel vagy áztatással tudod orvosolni.

Egy egyszerű mosószappanos recept Ökoanyutól: 
https://okoanyu.blog.hu/2012/04/11/mit_fozol_anya_mososzert

Ha természetjáró vagy, akkor ősszel, az egész évi mosáshoz szükséges „szert” egy kirándulás alatt összegyűjtheted, hiszen a vadgesztenyetermése a mi ingyenes mosódiónk, mert a barna héj eltávolítása után felhasználhatod mosáshoz. Receptet itt találsz: hozzá: https://sporolok.blog.hu/2014/10/02/mosas_vadgesztenyevel

Öblítéshez használhatsz ecetet, mert lágyítja, fertőtleníti a ruhákat és tiszta illóolajakat, melyek egy kis természetes illatot is biztosítanak a fertőtlenítő hatás mellett.

Bármelyik alternatívát is választod, mindenképpen nagy lépést teszel a környezeted védelméért!

Moss természetesen!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Faik Mária Terézia Válasz a bejegyzésre

    Én is készítettem szappanból mosószert de ha forró vízbe nem oldottam fel akkor benne maradt a ruhába, foltos maradt. Mit csinálok rosszul?

  2. Bertók Anita Válasz a bejegyzésre

    A mosógépszerelő szerint tilos a mai mosógépekbe ecetet önteni, mert tönkreteszi a műanyag csöveket. Akkor viszont ez kézi öblítést tesz csak lehetővé. És az olyan márkák, mint Ecover, Souldrops, Frosh nem is jobbak, mint a többi márka?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.