Nógrád Szíve Kistérségfejlesztés

Egy üdvösség- és környezettudatos kultúrális és tudományos kistérség létrehozása fiatal családokkal és jó projektekkel.

A Berceli Kistérséget, Nógrád Szívét 9 kis település alkotja, melyek egy érintetlen természeti környezetben, szív formában ölelnek körbe egy kb. 100 km2-es területet. A szívben lévő pusztákon tanyavilág is található. A települések és a tanyák alkotta élő szövet Budapesttől 70 km-te alkalmas egy általunk “Helyénvaló Iskolának” keresztelt hálózatos tanösvényvilág megvalósítására. Az itt élő gyermekek és erdei iskola-csoportok számára a természetben, élményeken keresztül elsajátítható tudásátadás a célja. Matula bácsira minden gyereknek szüksége van! A hozzánk leköltöző családok, pedig az oktatási programok szervezéséből tudnak jövedelmet biztosítani maguknak.

projektgazda

Petro Kinga. A projekt megvalósítói egy helykeresőkkel és támogatókkal egyre bővülő csoport.

Petro Kinga

kiknek szól ez a projekt?

A kistérségi településeken lakók, helykeresők, vidéken újrakezdők, általános és középiskolák, kirándulók, természettudományokat oktatók, tanári pályát választók.

amivel már rendelkezünk

A már letelepült családokkal létrehoztunk egy egyesületet, amelynek közösségi háza, kemencéje, fogadásra alkalmas szálláshelye van. Szívességi használatba kapott ingatlanjaink és földterületeink, kenderkutató központunk, kis tavunk van. Bercelen az Önkormányzat és a Katolikus Egyház komoly fejlesztési programot indított, amelynek köszönhetően szuper ovi, suli, kultúr- és közösségi ház van a településen. A többi 8 településen is folyik a fejlesztés.

amire szükségünk lenne

A hálózatos tanösvényvilág tervének megvalósításához anyagi és önkéntes munka erőforrásokra, további letelepedő családokra. Bercel label kézműves termékek gyártóira, termesztőkre, tenyésztőkre. Öko-piac kialakítására, ahova a környező városgyűrűből vásárolni is hozzánk járnak a szülők, amíg hétvégén a gyermekek a “Helyénvaló Iskolába” járnak a Matula programokra.