Ökologikus tervezők közössége – a Waterflow projekt

A Waterflow egy ökologikus tervezéssel és tanácsadással foglalkozó induló mikro vállalkozás. Célja, hogy segítse a változás mellett elköteleződött kert- és földtulajdonosok újfajta berendezkedését, ökologikus tájtervezési szolgáltatás nyújtásával.

Az egyre sürgetőbb átalakulás alapfeltétele a tájaink megfelelő használata, stabil, önfenntartó ökoszisztémák létesítése, a gazdálkodási technikák megváltoztatása. Ehhez nem elég az elhatározás, szakemberek összehangolt munkájára is szükség van a hatékony megújuláshoz, ökologikus élőhelyek kialakításához.

A projekt küldetése az ökologikus tervezés népszerűsítése és a szakterület elismertségének kivívása. A permakultúrás tervezés hazánkban sem maradhat meg az „alternatív, lusta kertészek” módszerének. Szemléletformáló és ismeretterjesztő tevékenységen keresztül az ökologikus tervezés és terveztetés iránti igény növelése a cél, a fizetőképes réteg megszólítása fontos feladat.

Tervezéshez használt eszközök: holistic management, permakultúra, talajmegújító mezőgazdaság.

ötletgazda

Szalai Marietta vagyok, vidéken élő gyüttment, utazó, helykereső, tájépítész. 2 éve tanulom a permakultúrás tervezést külföldi önkéntes munkák alkalmával, kurzuson, saját kiskertemben. Ami igazán érdekel, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni az egyre szélsőségesebb körülményekhez, hogyan tudjuk lassítani a klímaváltozás hatásait földjeink megfelelő kezelésével, és alternatív mezőgazdasági technikák alkalmazásával. Illetve hogyan tudunk létrehozni egyre több, jól működő kisebb gazdaságot.

Szalai Marietta

kikek szól ez a projekt?

Újonnan gazdálkodni vágyó, vagy már gyakorlott, ám hagyományos úton termelő gazdáknak segítünk az átalakulásban, területük rehabilitálásában. Az önfenntartó házi kiskertektől, a bio-gazdaságok tervezésén át, intézmények, éttermek termő kertjeit tervezzük meg.

milyen tevékenységet vállalunk?

Szolgáltatások: területfelmérés, tanácsadás, design és kezelési terv készítés, oktatás, tudásmegosztás, szemléletformálás, internetes fórum és blogfelület üzemeltetése

mivel rendelkezünk már?

A vállalkozás elindításához szükséges anyagi tőke, készülő logó és weboldal, területfelméréshez szükséges drón, szakismeret (PDC, tájépítészmérnöki diploma, tervezéshez használatos szoftverek, projektmenedzsment) lelkesedés.

mire lenne szükségünk?

A jelenleg egyszemélyes vállalkozás egy tervezői közösség létrehozásával kíván továbbfejlődni, hogy együtt, közösen összetett feladatokon tudjunk dolgozni, egymást inspirálva alapos szolgáltatást nyújtani és nem utolsó sorban egymástól tanulni. Az alábbi területekről keresek tapasztalt társakat:

  • bio gazdálkodás: növénytermesztés, állattenyésztés
  • megújuló energia hasznosítása: off grid megoldások
  • vízönellátás: szürkevizes rendszerek, esővíz gyűjtés, öntözőrendszer tervezés
  • kertészet: növényfajok alapos ismerete
  • közösségépítés és mentorálás
  • jogszabályok és pénzügyek: gazdaságok működési háttere, termékek értékesítése