Okos Hegyhát Program: Code for All

Az Észak-Hegyhát mikrotérség digitális átalakulásának segítése, a Code for All projekt magyarországi megvalósítása

A digitális átalakulás már javában zajlik egyéni, családi, szervezeti és közösségi szinteken. A legalapvetőbb cél az, hogy a térség lakói, szervezetei és közösségei ne vesztesei, hanem nyertesei legyenek a digitális transzformációnak. Ebben segíthet a Code for All program, amelynek segítségével az informatika iránt érdeklődő fiatalok beszállhatnak közösségi applikációk, honlapok fejlesztésébe, mindezt egy klubrendszer keretében. A program célja, hogy konkrét települések, közösségek, önkormányzatok tudják használni az itt elkészített alkalmazásokat.  

A Code for All nemzetközi projekt Európában már négy országban jelen van, Magyarországon még nincs bevezetve. Részleteket a nemzetközi projektről itt olvashattok: https://codeforall.org/ 

projektgazdák

Gáspár Mátyás és Nyitrai Ákos

a projekt megvalósítóinak bemutatása

Gáspár Mátyás

A megvalósító az öt falu (Alsómocsolád, Bikal, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás) összefogásával létrejött Észak-Hegyhát Mikrotérségi Unió, amely a program végrehajtására mozgósítja az önkormányzatok mellett a helyi gazdaság és civil szféra szinte valamennyi szereplőjét és nagy számban a témában érintett hazai, külföldi partnereit is.

a projekt célcsoportjai

A programozásban jártas, vagy programozást megtanulni kívánó fiatalok, illetve a végfelhasználó kisközösségek. 

amivel rendelkezünk

A bevont saját és partner szervezetek teljes szervezeti és működési potenciálja (tudás, emberek, létesítmények, eszközök, költségvetések), valamint pályázó- és erőforrás mozgósító képessége.

amire szükségünk lenne

A Code for All projekthez további partnereket szeretnénk bekapcsolni. Az új partnerek erőforrásait is be tudnánk vonni a program céljainak közös megvalósítása érdekében. Programozásban jártas fiatalok, közösségszervezéssel foglalkozók érdeklődésére, javaslataira is számítunk.