Szalma-hasáb szigetelés

Környezetbarát, helyi alapanyagokra és helyi közösségi munkára alapozott hőszigetelés megvalósítása.

Az energiaszegénység egy 22-es csapda. Az amúgy is alacsony jövedelmű családok a jövedelmük jelentős részét kell, hogy felhasználják fűtésre, mert szigeteletlen épületekben laknak. Ez a jelenség rögzíti is a szegénységet.

Másrészt amikor már nincs pénz a fűtőanyagra, akkor jönnek sorra a hulladékok, amelyek elégetése meleget tud biztosítani. Közben pedig egész településeken drasztikusan romlik a levegő minősége.

A hőszigetelés megoldást jelenthetne erre a helyzetre, de a mai technológiák megfizethetetlenek a szegények számára. Ezért kell szemléletet váltani, és az egész kérdést összefüggéseiben kezelni. A hasábszigetelés egy anyag, ami helyi, természetes alapanyagból előállítható. A beépítése pedig közösségi módszerekkel szervezhető meg. Ebben az esetben a mai költségek töredékéért lehet elvégezni az épületek hőszigetelését, és így a fenti problémák okainak a felszámolását.

projektgazda

Zalatnay László, az Energia és Környezet Alapítvány társelnöke. 

Zalatnay László

Az Energia és Környezet alapítvány 20 éve, 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy az energiatermelésünkkel kapcsolatban végezzen egy olyan fejlesztői, ismeretterjesztői munkát, amivel a társadalom úgy valósítja meg a fejlődését, hogy közben csökken az energiafelhasználásunkkal előidézett környezetszennyezés. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható fejlődés szemléletmódja mellett. Ezeket az elveket igyekszünk a gyakorlati szintre is adaptálni. Az a küldetésünk, hogy megtanítsuk Magyarországot szalmaházakat építeni. 

kiket keresünk?

A projekt jelenleg fejlesztési fázisban létezik. Most a rendszer kialakításában érdekelt szereplőkre van szükség. Később pedig azokra a partnerekre, civil szervezetekre, akik a rászorulókhoz el tudják vinni ezt a rendszert és ezt a módszert.

mivel rendelkezünk?

A fejlesztés során sokféle tudást szereztünk, és van egy kialakított technológia is, ami a beépítésre vonatkozik.

mire van szükségünk?

Most éppen elfogyott minden pénzünk erre. Eddig kb 500.000 Ft-ot használtunk fel a hasáb készítő gép kifejlesztésére, de a gépfejlesztés megrekedt. Új lendületre van szükség. Pénzügyi forrásra a gyártó gép befejezéséhez. Másrészt olyan emberekre, akik fantáziát látnak a közösségekre alapozott, konkrét szigetelési programok kialakításában, megvalósításában.